Veel vacatures, weinig sollicitanten. En nu?

Veel vacatures, weinig sollicitanten. En nu?

Dagelijks scrol ik door mijn LinkedIn berichten en lees ik de vele oproepen voor nieuwe medewerkers. Op de jobboards struikel je over de vacatures en Facebook heeft regelmatig voorgestelde berichten voor mij. In het huis-aan-huis krantje, die ik graag lees voor het lokale nieuws, staan weer (net als vroeger) vacatures. Er is veel aandacht voor arbeidsmarktcommunicatie om de werkzoekende te bereiken. Bedrijven en intermediairs halen alles uit de kast om de aandacht van de (latente) werkzoekende te trekken. Met de lekkerste koffie, stoelmassage, gezonde lunch en bedrijfsfitness. Het schrijven van wervingsteksten is een vak geworden en het bedrijf waar je komt te werken is altijd dynamisch.

Fijn al die vacatures maar de balans is zoek tussen de openstaande vacatures en het aanbod van werkzoekenden. Een hele uitdaging om in deze markt de juiste kandidaat te searchen voor je opdrachtgever. Een uitdaging die ik graag aan ga, want juist deze markt, met veel vacatures, biedt de nodige kansen.

Beginnend bij de werkgever; wat als een vacature al langere tijd openstaat? In een krappe markt zullen we concessies moeten doen in het functieprofiel. Wat zijn de kritische onderdelen in de job en wat kun je bij- of omscholen. Sta als werkgever open voor kandidaten die ‘op papier’ niet aansluiten, maar wel over de juiste motivatie en attitude beschikken. Kandidaten die zin hebben in een (andere) baan en zich graag willen bewijzen. Maar dat lees je niet terug in het CV.

En daar ben ik! Overtuigd dat mensen meer in hun mars hebben dan dat er op het CV staat. En daar kom je alleen achter door persoonlijk contact. Face to face in gesprek gaan met de kandidaat en achterhalen wat iemands drijfveer en motivatie is. Niet teveel kijken naar het CV in het verleden, maar wat brengt iemand nu mee én in de toekomst. Er zijn kansen, maar je moet ze willen zien!

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave