9 Sollicitatietips voor een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk. Toepasselijker kunnen we het niet maken! Het voeren van sollicitatiegesprekken kan een spannende aangelegenheid zijn. Een goede voorbereiding is van groot belang en vergroot je kansen op een vervolggesprek. 

Uit onze jarenlange ervaring hebben wij een lijst opgesteld met tips voor een sollicitatiegesprek. Deze tips voor een sollicitatiegesprek geven je geen baangarantie maar kunnen er wel voor zorgen dat je goed voorbereid en zelfverzekerd het gesprek ingaat.

Tips voor een sollicitatiegesprek

Tip 1: Maak een verzorgde indruk

Maak een verzorgde indruk in kleding waar je jezelf gemakkelijk in voelt. Stem kleding af op de organisatie waar je solliciteert. Bedenk wel: overdressed is minder erg dan underdressed. Jeans is naar onze mening in alle gevallen een no go. In alle andere gevallen geldt; overdaad schaadt. Rook je? Doe dit liever niet in de auto of vlak voor het gesprek.

Tip 2: Bereid je voor

Lees je goed in op de website van de betreffende organisatie. Neem ook de eventuele nieuwsberichten door die op de site staan, zo weet je exact welke actuele zaken er binnen de organisatie spelen.

Tip 3: Neem het functieprofiel door

Neem het functieprofiel goed door. Op welke punten kan de interviewer het je lastig maken? Welke punten wil je bespreken? Komen alle werkzaamheden je bekend voor?

Tip 4: Doe onderzoek naar de organisatie

Onderzoek op het internet of de organisatie/ branche recent nog in het nieuws is geweest, doe dit ook op de dag van het gesprek. Het komt niet sterk over als daar tijdens het sollicitatiegesprek aan wordt gerefereerd, maar je daar niets van weet.

Tip 5: Google jezelf

Google jezelf! Welke hits komen naar voren, waarover zouden vragen kunnen komen? Bekijk ook je Social Media profiel(en), ga ervan uit dat je gesprekspartner dat ook doet. Als je straks iets uit te leggen hebt dan kun je je daar nu nog op voorbereiden. Realiseer u ook wat je uitstraalt met je profielfoto. Laat schaargeklede vakantiekiekjes liever achterwege of scherm je profiel goed af.

Tip 6: Bereid je gesprek goed voor

Bereid het gesprek goed voor. Onderbouw je verhaal met goede, vacature- en functiegerichte argumenten. Gebruik bij het geven van voorbeelden over wat je hebt gedaan de STAR- methodiek. Geef aan wat de Situatie was, welke Taak je vervulde, welke Actie(s) je hebt ondernomen en wat het Resultaat was. Een duidelijke, heldere structuur leidt tot een goed sollicitatiegesprek.

Tip 6: Bedenk goede vragen

Bedenk zelf vragen. Het sollicitatiegesprek is ook voor jou een kans om meer over je potentiële werkgever, collega’s en de bedrijfscultuur te weten te komen. Bovendien sta je niet met een mond vol tanden als er aan het eind van het gesprek naar gevraagd wordt. Stel echter geen vragen om het vragenstellen. Trap geen open deuren in en vraag bijvoorbeeld niet wie de concurrenten zijn, hiermee geef je immers aan geen vooronderzoek naar de organisatie te hebben gedaan. Denk er dus goed over na.

Tip 7: Maak een goede eerste indruk

Maak een goede eerste indruk. Deze is bijzonder belangrijk en wordt binnen de eerste minuut gecreëerd. De allereerste indruk laat je achter met je gezicht en handdruk; houd oogcontact wanneer je een hand geeft en toon een vriendelijke glimlach.

Tip 8: Let op je lichaamstaal

Let op lichaamstaal. Zit rechtop en bouw tijdens een gesprek altijd een goed oogcontact op met je gesprekspartner(s). Wie de blik van zijn gesprekspartner voortdurend ontwijkt, geeft een indruk van grote onzekerheid. Let ook goed op stemgebruik en intonatie. Een monotoon stemgeluid kan een uitgebluste en ongeïnteresseerde indruk wekken.

Tip 9: Wees op tijd!

En last maar zeker niet least: wees op tijd! Te laat komen kan absoluut niet bij een sollicitatiegesprek. Bekijk van tevoren de route en onderzoek of er omleidingen zijn. Kom ook zeker niet te vroeg. Vijf à tien minuten van tevoren is prima.

Heb je nog vragen over deze tips voor een sollicitatiegesprek of wil je persoonlijk advies van één van onze adviseurs? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag op weg!

Rest ons nog om je heel veel succes te wensen tijdens het gesprek!