Is dit de toekomst voor recruitmentland?

Talentenpaspoort vs. Curriculum vitae

Kijken naar alleen je talenten in plaats van naar het papiertje dat je op zak hebt. Is dat de toekomst voor recruitmentland? Wij als adviseurs bij Kamphorst werken zelf niet volledig op deze manier, maar zou dat wel een innovatie kunnen zijn?

Laatst kwam ik een artikel tegen dat mij aan het denken heeft gezet. Het betreffende artikel gaat over het inzetten van een talentenpaspoort in plaats van een cv. Om een functie goed uit te kunnen voeren moet je beschikken over bepaalde skills en eigenschappen, noem dit talenten. De opleiding die je vijftien jaar geleden afgerond hebt, is nu namelijk helemaal niet meer de richting waarin jij jouw carrière voor je ziet. Toch word je hier soms wel op afgewezen, omdat er een bepaalde studierichting wordt gevraagd. Je beschikt dan niet over het juiste ‘papiertje’, maar wel over de talenten die aansluiten bij de functie.

Iedereen heeft talenten. Talent is aangeboren en hierbij is er sprake van natuurlijke aanleg. Talent zit in wie je bent. Hiermee onderscheid je jezelf van anderen, deze talenten maken je uniek. Er zijn meerdere soorten talenten:
– Emotionele talenten, je passies. Dit zijn je sterke drijfveren, jouw energiebronnen;
– Rationele talenten, je denkstijlen. Dit bepaalt hoe jij informatie opneemt en verwerkt;
– Fysieke talenten. Specifieke lichaamskenmerken waardoor je iets gemakkelijk kunt.

De combinaties die je kunt maken met bovenstaande talenten vormen jouw potentieel. Het grootste verschil tussen een cv en een talentenpaspoort is dat een cv terugkijkt naar wat je gedaan hebt en welke keuzes je (in een ver verleden) hebt gemaakt. Een talentenpaspoort daarentegen kijkt naar wie je bent als persoon en welke toevoeging je kunt zijn voor een organisatie.

Iedereen kan natuurlijk talenten verzinnen en zichzelf beter voordoen dan dat hij/zij is, maar ditzelfde geldt bij het maken van een cv. Om kracht bij de talenten te zetten, kunnen de talenten bijvoorbeeld worden onderschreven door huidige en/of vorige werkgever(s). Het maken van een assessment kan hierbij ook helpen. Uiteindelijk is het aan de recruiters/gesprekspartners de taak om de juiste talenten te ontdekken.

Bij Kamphorst gebruiken we het gecombineerd, er wordt zowel naar het cv als naar iemands talenten gekeken. Zou het dan echt de toekomst kunnen zijn om alléén gebruik te maken van een ‘talentenpaspoort’?
Wat zullen de resultaten hiervan zijn op de langere termijn? Heeft dit een positief of negatief gevolg voor de kwaliteit die we leveren? Moeten we de stoute schoenen aantrekken en het gewoon eens proberen om een talentenpaspoort in plaats van een cv op te sturen? Hoe denk jij hierover?

blog_image:article_kampho_16061362765fbbb1d4e44a1.jpg:end_blog_image

Deel dit artikel

Facebook
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Inhoudsopgave