Het CV is één van de belangrijkste documenten tijdens een sollicitatieprocedure. Staat er een fout in of worden capaciteiten en ervaring onvoldoende weergegeven? Grote kans dat jouw CV de selectie niet haalt. Ga voor succes en bouw met onze CV tips een ijzersterk CV!
1. Houd een logische volgorde aan
Start een CV met personalia en contactgegevens. Vergeet je e-mailadres en LinkedIn profiel niet en voeg een korte motivatie toe gevolgd door opleidingen, werkervaring, vaardigheden (talen, IT kennis, competenties) en interesses. Plaats op je CV in het kader van de AVG liever
geen bijzonder persoonsgegevens zoals; nationaliteit, pasfoto, politieke voorkeur en geloofsovertuiging. Bekijk voor inspiratie ons
Voorbeeld CV.
2. Wees uniek!
Het CV biedt inkijk in jouw persoonlijkheid. Benut deze eerste vorm van contact en onderscheid jezelf. Vermijd standaard termen en geef in maximaal 3 regels een krachtige schets van jezelf, je werkervaring en ambities.
3. Schrijf chronologisch omgekeerd oftewel; andersom!
Vermeld werkervaring, opleidingen en cursussen op data van heden naar verleden. Sluiten je diploma’s onvoldoende aan op de vereisten of is je werkervaring belangrijker? Vermeld dan eerst je werkervaring en laat direct zien dat er nog geen reden is voor afwijzing.
4. Ga voor duidelijkheid en overzicht!
Maak het CV prettig leesbaar. Zorg voor concrete tekst, houd het krachtig, werk met een neutraal lettertype en kies een prettige puntgrootte. Kies voor bulletpoints waar nodig. Vermeld alleen zaken die relevant zijn.
5. Identificeer je met de vacature
Het vergt oefening maar met deze truc verhoog jij gegarandeerd je kans op selectie! Probeer de vacature waar je op reageert te ‘begrijpen’ en maak daar gebruik van.
6. Wees eerlijk!
Bluffen, opscheppen, bijschaven, afzwakken, verdraaien. DOE HET NIET! De kans dat je door de interview skills van je gesprekspartner door de mand valt zijn groot. En de kansen op die baan… die kun je wel vergeten!
7. Write it right
Spelfouten zijn een absolute no go. En overige fouten ook. Typefouten, grammaticale fouten, fouten in de opmaak, onvolledige informatie. Het doet afbreuk aan je CV en kan een reden zijn voor afwijzing. Laat je CV daarom altijd door iemand anders checken en gebruik spellingscontrole.
8. Google weet alles en jouw gesprekspartner dus ook!
Je kunt een fantastisch CV hebben maar als je online presentatie iemand afschrikt dan kun je die baan wel vergeten. Google jezelf via een incognito browser en verwijder alle foto’s en uitspraken die de recruiter een slechte indruk kan geven. Kijk naar je privacy settings op Facebook en zorg ook online voor een vlekkeloze indruk.
9. Succesverhalen
Succesverhalen zijn onmisbaar in een goed CV. Het draait uiteindelijk om resultaten. Benoem de zaken die je bereikt hebt en waarin je succesvol bent geweest. Zorg voor een actieve schrijfstijl zoals; ik gaf leiding aan, ik organiseerde, ik was verantwoordelijk voor etc.
10. Referenties
“Referenties zijn op aanvraag beschikbaar”. Gebruik je deze zin? Dan ben je goed bezig! Zo niet? Vermeld het dan op je CV. Vermeld in géén geval namen en telefoonnummers van referenten in je CV.
Heb je nog vragen? Neem gerust
contact op met één van onze adviseurs. We staan je graag te woord!